Samhällsuppdrag

Att fysisk aktivitet är bra för människan råder det inga tvivel om. Utmaningen är att få folk att röra på sig tillräckligt. Det var den utmaningen regeringens Utredning för främjande av ökad fysisk aktivitet skulle ta tag i och skapa förändring.

För detta ändamål tillsattes Friskis & Svettis grundare Johan Holmsäter som nationell samordnare (även kallad särskild utredare). Johan tog i sin tur in mig som kommunikatör på halvtid och tillsammans med övriga anställda i kommittén (två personer på halvtid) satte vi fart. Vi hade knappt tre år på oss och bestämde oss för två saker, dels att stärka den fysiska aktivitetsstrukturen underifrån, från gräsrotsnivå, dels för att bygga en hemsida som skulle bli noden för den nya fysisk aktivitetscommunityn.

Sen gick det som det gick. Johan måste ha klivit på någons ömma tår och fick avsluta sitt uppdrag redan efter ett halvår och jag efter 18 månader.

Under dessa 18 månader hann jag i alla fall med hjälp av webbdesigner Ola Gustafsson och art director Ira Hörling Rudal bygga en hemsida som jag är stolt över. Kolla gärna den här.

—————————————————————————————————————————-
Gränna är en väldigt fin liten stad, för att inte tala om omgivningarna. Ängarna som böljar ner mot Vättern. Visingsö därute, som en långsmal slätt flytande på vattnet. Det branta berget i fonden.

Alldeles vid berget finns Grennaskolan, förr ett riksinternat som Lundsberg och Sigtuna, men utan historier om kamratuppfostran och krav på fina karriärer bland elevernas förfäder. Snarare en skola där undervisningen är på topp och elevernas trivsel också.

När vi får uppdraget att locka elever till den nu kommunala skolan med internatelever och den internationella atmosfären kvar precis som tidigare, har vi ont om tid och skolan har en del odds emot sig. Den är nedläggningshotad, har gått med förlust och det osäkra läget har skildrats i lokala media. Dessutom är det 30 minuter med buss om man som elev bor i Jönköping.

Men kommunen gillar Grennaskolan och bestämmer sig för att ge skolan en chans till. Grennaskolan kontaktar Herr Janson & Friends som gör 11 filmer, en 30-sekunders för bio, inklusive event på själva biografen, samt tio filmer för sociala media: sex med elever, fyra med lärare.

“Grym film”, säger vår kontakt på SF om den sammanfattande huvudfilmen som gick upp som bioreklam. “Mycket känsla, glimten i ögat och ett tydligt budskap.” Se den högst upp på denna sida.

——————————————————————————-

Bland övriga “samhällsuppdrag” lyfter jag gärna flera års samarbete med Fastighetsägarna med bl a direktutskick och bok och film till 100-årsfirandet, gjord tillsammans med art director Michael Ringvall och fotograf Alvreten.

 

Uppdraget att uppmärksamma allmänhet och byggföretag på nya stadsdelen Vega i Haninge utfördes också tillsammans med Michael Ringvall.

En av bilderna i broschyren om Vega

 

Balticgruppens nya webb

 

Umeås dominerande fastighetsägare bygger ny webb. Min uppgift: att ge språket en ton som känns äkta för Balticgruppen och som kan gillas av människorna i Umeå. I samarbete med reklambyrån Halleluja