3 tips från “min” fotograf


Jo, men jag råkar jobba med en av Sveriges mest kreativa och ambitiösa arbetsmyror med en kamera. Eller rättare sagt flera kameror. Han heter Alvreten. 

Från alla sina många år med olika kameror, system, digitala exponeringar och bilder på “riktig” film samt massor av väsensskilda uppdrag och egna undersökningar av verkligheten har han kommit fram till några pregnanta sanningar. Det är dessa råd om hur man får till en bra bild som jag tycker du också borde få ta del av.

Kanske gillar du att fotografera, eller jobbar med bilder och filmer på något annat sätt. Kanske är du marknadschef eller vd på ett mindre företag där du är ansvarig för rubbet. Och då kanske du behöver bra, spännande, snygga och bilder som illustrerar eller ger betraktaren utomvärldsliga upplevelser.

Så här säger Alvreten:

1 Häng inte upp dig på kameran

Det är inte kameran som gör en bild, det är fotografen. Kameror är bara verktyg, och det finns ingen kamera som passar alla scenarion. 

2 Jobba med din kreativitet

Du borde så klart alltid ha rätt verktyg för dina specifika behov. En snickare kan inte bara äga en hammare. I ditt fall finns förmodligen en försvårande ekonomisk realitet. Men oavsett om din kamera kostar 250 000, 15 000 eller 5 000 och är samma sak som din mobil, är det din kreativitet som avgör bildens kvalitet. Öva på att se din omgivning. Gå ut och skapa något vackert.

3 Härma 

Låt dig inspireras av en befintlig bild du tycker om. Eller en egen bildidé du har. Låt dig inte nedslås av att du inte kommer hela vägen de första 1-100 försöken. Ingen gör det. Alla lär sig av att göra misstag och försöka undvika dem nästa gång. 

Disclaimer från Alvreten: “Det finns inga sanningar.”

Om du inte kan vänta tills du själv blivit en mästare själv och behöver fantastiska bilder eller filmer nu direkt, hör av dig. Jag och Alvreten bjuder på fika i Stockholm eller Jönköping.

Bild, Alvreten.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *