Bra saker Herr Janson gör

Att veta vad jag gör är inte lätt att förstå. Inte ens om du skulle sitta i mitt knä skulle det vara solklart vissa dagar.
   Man kan få associationer till copyright, alltså att jag jobbar med upphovsrätt. Det gör jag inte.
   Slutledet stavas “write”, d v s skriva. Men det gör jag inte heller, är jag frestad att säga.
   Anledningen till att jag vill hålla tillbaka på förväntningarna på mig som skrivande, är att jag vill markera mot titeln skribent. Inte för att skribent är något sämre, utan bara för att skribenter skriver mer än jag. De skriver fler ord och längre texter.
   Jag är skribent också om det kniper, men jag tycker att det är roligare att vara copywriter.
   Så vad gör jag?
   Jag hittar på OCH jag skriver, brukar jag säga vid snabba presentationer. Det är sant, men “hittar på” låter slarvigt. Och jag är inte slarvig.
   När copywriters hittar på, måste de i och för sig alltid vara på sin vakt mot sin potentiella slarvighet. Risken finns att bli förälskad i de egna formuleringarna och inte kunna släppa och tänka om. Det är slarvigt.
   När en copywriter inte är slarvig, då har copywritern läst på ordentligt, funderat grundligt och länge på problem och utmaningar med den tjänst eller produkt som behöver ett starkt och tydligt budskap. Det är under den processen som det är svårt för en utomstående att förstå vad en copywriter jobbar med.
   Tydliga tecken på vad arbetet går ut på, är då sällsynta. Det mesta sker ryckvis på insidan av copywritern, i huvudet och i magen. Utifrån kan det se ut som overksamhet.
   De som umgås med en copywriter får då helt plötsligt – utan koppling till det man annars pratar om för tillfället – frågor om hur vissa korta fraser känns, eller om ett resonemang håller.
   När tänkandet har pågått länge, gärna tillsammans med flera personer, säkert en art director, troligen en projektledare och ibland med uppdragsgivare, då händer det som titeln antyder (copy betyder text): Copywritern skriver något. Helst kort.
   Det sägs ibland att alla bra copywriters är lata och jag tror det ligger något i det. En riktigt bra copywriter är sällan särskilt förtjust i själva skrivandet. Han eller hon har sällan skrivlust av annan anledning än att så kort som möjligt få fram ett budskap som både säljer och berör. För att sälja något behövs ju som bekant både rationella ingredienser och känslomässiga. Alla köpbeslut innehåller delar av båda sorterna.
   Men att sedan, när konceptet är satt, skriva hela hemsidan eller broschyren, det tar emot.
   Jag tycker absolut att kunder ska vara tacksamma över denna brist på skrivlust. De slipper mångordighet, liknelser och metaforer och får i stället bara den textmängd som krävs.
   Men “hitta på-fasen” tar inte slut i samma stund som idén är framme. Jag vill tänka längre än konceptformuleringarna och rubrikerna. Det behövs en strategi för “hur, var, när och vem”. Att planera hur budskapet ska ut bland folk är nästan lika kul som att hitta på.
   Men det får vi ta en annan gång. Alltså varför det blev en film, annonser på Facebook eller i lokaltidningen, varför det blev en broschyr eller flyers och varför det blev ett event, en mässa och en keps.
   Huvudsaken nu, är att du vet att du och jag – med lite hjälp från andra experter – kan göra allt inom kommunikation tillsammans.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *