Gig efter gig med kort framförhållning

Jag läste precis en artikel i MIT Sloan Management Review om en undersökning som visade att inte ens högsta ledningarna i företag känner till sina egna strategier. Och värre blir det längre ner i hierarkin.

Artikeln stödjer det jag läst om tidigare, att många av de främsta  företagen struntar i långa planer för framtiden. Framtiden verkar komma emot en fortare och fortare med ständigt nya överraskningar, så varför planera?

En konsekvens av den strategilösa framtiden är att gig-ekonomin växer till sig, d v s att arbetsuppgifterna allt oftare utförs av människor som inte är anställda, men hoppar in när de behövs.

Det kan kännas vimsigt för en företagsledning att inte ha en fem- eller treårig strategi. I själva verket är det ett helt rationellt val. Lösningen med gig funkar helt enkelt bättre.

Som strategilösa blir vi agila, vilket betyder att vi kan reagera snabbt på förändringar, ändra och styra om åt det håll som stunden kräver. Med en gig-syn på tillvaron,  går det att navigera snabbare. Gig-ekonomiförespråkare känner svetslågan i baken; vi MÅSTE hänga med och lära oss nytt varje dag.
Det lär finnas en 5-timmar-i-veckan-regel som syftar på hur mycket tid vi alla bör lägga på vår egen vidareutbildning om vi inte ska bli akterseglade. Bill Gates och andra hyfsat lyckade entreprenörer skriver under på den, om jag förstått det hela riktigt.

I dag har vi all kunskap inom räckhåll. Det är bara att läsa på, öva och utvecklas.

Testa gärna ett gig med mig och mina kompisar i Herr Janson nästa gång du har behov av att kommunicera utan en femårig strategi som riktlinje. Du bara står där i nuet och tänker: “Vad bra om jag kunde berätta detta nu direkt på ett fräscht och intressant sätt.

Time for a gig!

 

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *