Hur Herr Janson arbetar

Hörde att den nya trenden i min bransch var att färre gjorde mer. Det kan låta som att stressen ökar, som att man nu tvingas till övertid för att hinna med det som tidigare utfördes av flera personer.

Det är inte vad som avses. Det nya är att att skala bort så mycket dyrt och onödigt som möjligt.

Jag minns till exempel en fotografering som jag bevittnade när jag var anställd på reklambyrå. En annan storbyrå från huvudstaden skulle fotografera en liten mobiltelefon i en stor manshand. Poängen, som nu känns väldigt passé, var att det var svårt för män med kraftiga fingrar att trycka rätt på de då allt mindre telefonerna. Byrån lånade våra lokaler, eftersom vi huserade på 12 våningen med utsikt över hela stan.

Förutom modellen, fotografen, stylisten, art directorn och fotoassistenten kom säkert tio hangarounds förbi, alla med hyfsat stort arvode. Somliga la sina ytterkläder på mitt skrivbord. Irriterande!

Så jag välkomnar utvecklingen mot mindre arbetsgrupper. Av flera orsaker. Här är några:
• Hierarkierna tycks försvinna när organisationen är mindre. Om fler av dem som ska göra arbetet är med i idéarbetet från början, blir engagemanget större, vilket gör resultatet bättre.
• Kostnaderna blir lägre, eftersom det är färre personer och färre timmar på fakturan.
• Kommunikationen mellan beställaren (du) och producenten (jag) blir bättre. Du pratar direkt med den som ska skriva, designa eller fotografera, vilket gör att förståelsen för uppdraget ökar.

Sen gäller det förstås att den här mindre arbetsgruppen som jag och tidsandan förespråkar fungerar prestigelöst med mycket kärlek och respekt sinsemellan. Det gäller att hitta personer som trivs tillsammans, men inte bara det. Trivsel, kompetens och erfarenhet räcker inte hela vägen. Det krävs också mod, självförtroende, stora ambitioner och jävlaranamma.

Jag har sådana samarbetspartners. Just nu är jag väldigt glad åt fotograf Alvreten, art director och projektledare Marie Fernström, digital designer och formgivare Susanne Flodin, musik- och ljudläggare Eric Gevfert, stylist Janina Granroth, inspicient, catering-ansvarig och fotoassistent Anna Byrén, sociala media-specialisten Sofie Lövgren, samt förstås art director Michael Ringvall, även om han just nu tagit en paus för att måla (inte staketet).

Vi är ett tajt litet team som klarar det mesta.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *