Vad betalar du för i en filmproduktion?

Det fanns en tid för inte alltför länge sedan, snarare alldeles nyss, när det gick att tjäna bra med pengar på att driva produktionsbolag, alltså ägna sig åt att göra film, t ex reklamfilm. Det var möjligt att både genomföra en proffsig produktion med kunnig personal på alla funktioner under en eller flera filmdagar och ha ett fint kontor i stan med pingisbord, stort kök och rum att koppla av i.

Det verkar kanske som om jag raljerar – det där med pingisbord – men det gör jag inte. Det är väl härligt om kunder har råd att betala och leverantörerna kan ta betalt så att det blir lite över?
Nu är det andra tider, kärvare tider, troligen för alla, men i högsta grad för produktionsbolag. Till och med flera bland de stora, flitigt anlitade och rikligt belönade produktionsbolagen (i TV-galor), får slå ihop.

Jag träffade en otroligt trevlig, kompetent och snabb filmklippare härom dagen som gav problemet ett ansikte. Han hade drivit eget produktionsbolag, haft firma med åtta anställda och 250 kvadrat på Kungsholmen i Stockholm, men det sket sig, trots proffsigheten.

Och jag pratar inte om en medelmåttig, men helt okej nivå här; han var grym. Hade nyss kommit hem från Los Angeles efter att ha klippt ihop en video med en ny tjejgrupp som lanseras stort. Tre av fem tjejer i gruppen fanns på samma film, de övriga två på varsina andra filmer inspelade  på helt andra platser. Min klippare fixade så att det såg ut som om de var allihop på samma plats, samtidigt.

Ändå var det svårt för honom att driva produktionsbolag.

Så varför berättar jag det här för dig? Jo, för att du som anlitar Herr Janson & Friends ska känna dig trygg med att jobbet blir jäkligt bra gjort, trots att vi inte kostar lika mycket som storbyrån på fina gatan.

Många duktiga människor i Herr Janson & Friends sitter nu utspridda i små krypin över hela landet, men vi jobbar ihop, gör det vi älskar och vi vill göra jobben bra som tusan.

Testa oss.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *